Het FIBARO PRO smart home systeem heeft veel mooie functionaliteiten om de gewenste smart living beleving te realiseren. Toch wordt er vaak maar voor een deel gebruik gemaakt van de aanwezige functies. Niet omdat de wens er niet is, maar meer vanuit de gedachte dat men niet bekend is met de geboden functie. Een voorbeeld hiervan bespreken we in dit blogartikel. Voordat we gaan uitleggen hoe je een variabele kan toepassen in je smart home scènes en wat je daarvoor nodig hebt is het handig om het te hebben wat een variabele is.
Een goede metafoor voor variabele zou een ‘kartonnen doos’ kunnen zijn. Net als een doos kan je een variabele ook vullen met dingen. Digitale dingen wel te verstaan of specifieker met digitale informatie, zoals getallen, tekst, tabellen, etc. Dus de omschrijving van een variabele zou kunnen zijn: Een (tijdelijke) opslagplaats van informatie.
Eén van de leuke functies van een variabele is dat je meerdere scènes gebruik kan laten maken van de inhoud van een specifieke variabele. Je kan dus informatie doorgeven en-/of uitwisselen tussen één of meerdere scènes. Mede dat maakt de variabele zo’n super handige functie.
Er zijn twee soorten variabelen beschikbaar in het variabelen-paneel ieder met een specifieke toepassing.
-
Standaard variabele: Deze variabele kan een enkele ‘waarde’ opslaan. Dat kan een getal, tekst of een tabel zijn.
-
Opgesomde variabele: Van deze variabele stel je vooraf in welke waarde er kan worden gekozen. Je beperkt hiermee de keuzevrijheid, maar het krijgt er meer zekerheid voor terug. Stel dat je met dagdelen aan de slag gaat, dan kunnen de vooraf ingestelde waarden voor deze variabele respectievelijk bestaan uit: Ochtend, Dag, Avond, Nacht. Omdat je de schrijfwijze vooraf vastlegt is de controle in de scène eenduidiger.
Het mooie van variabelen is dat je er specifieke statussen in kan vastleggen. De volgende voorbeeldtoepassing van een variabele kan handig zijn. Stel je hebt in een ruimte thuis een bewegingssensor hangen die de verlichting aan- en uitschakelt. Superhandig, maar tijdens de wekelijkse schoonmaak is het wenselijk dat de bewegingssensor de lampen NIET uitzet. Dan is het handig dat er een soort van ‘uitschakelblokkering’ komt je makkelijk kan (de-)activeren. Er is dus iets nodig wat een ‘status’ kan vasthouden, een variabele!
Hieronder een voorbeeld van de inzet van deze ‘schoonmaakblokkering’ in een automatische lichtschakel scène.
Scène: Automatische uitschakeling verlichting
Om de status van de blokkering om te schakelen kan de getoonde scène aan de rechterzijde gemaakt worden, die dan handmatig te starten is in de FIBARO Yubii-app.
Naast dit voorbeeld zijn er nog talloze andere toepassingen van deze variabele functie. Zo kan je met variabelen voorkeursinstellingen vastleggen, bijvoorbeeld het instellen of het daglicht, schemer of donker is, zodat andere scènes dit als ‘activering’ kunnen gebruiken om passende acties te ondernemen. Dus voldoende reden om variabelen te gaan gebruiken in je slimmere scènes.
De variabele is een krachtige functie om statusinformatie op een centrale plek op te slaan. Hiermee breng je meer structuur in je smart home automatiseringen. Zeker als je meer smart living scène gaat maken en je wil dit laten afhangen van specifieke omgevingssituaties, zoals dagdeel, buitenlichtstatus, bewonersstatus, en-/of seizoenen, is het handiger om die statussen centraal vast te leggen in variabelen die door andere Smart Home scènes geraadpleegd kunnen worden. Dat houdt de slimme woning overzichtelijk en functioneel.
Wil je als professioneel installateur of systeem integrator meer weten over de toepassing van variabelen of de mogelijkheden van de FIBARO smart home oplossingen bij jouw klanten? Kijk dan op de FIBARO Benelux Pro Academy naar beschikbare (hands-on) trainingen en Installer certificeringen.