Er komen steeds meer huishoudens die gebruik maken van zonnepanelen. Door het plaatsen van zonnepanelen wek je eigen stroom op, doordat je eigen stroom opwekt bespaar je geld maar hoe gebruik je de opgewekte stroom slim? Wij geven het antwoord in dit blogartikel.
Zonnepanelen vind je op steeds meer daken, de opgewekte stroom kan je direct zelf verbruiken of terug leveren aan het net. Energie die je zelf gebruikt gaat veelal naar het laden van je elektrische auto of een warmtepomp. Als jij de opgeleverde stroom van je zonnepanelen niet direct gebruikt dan wordt dit terug geleverd aan het net, waardoor dit door andere huishoudens gebruikt kan worden via de energieleverancier. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 30% van de eigen opgewekte stroom wordt gebruikt.
Dit is natuurlijk erg zonde en daarom is het van belang dat je slimmer omgaat met de opgewekte energie. Het voordeel hiervan is dat je minder energie gebruikt van je energieleverancier, waardoor je maandelijkse kosten lager blijven. Een goed voorbeeld is de auto thuis laden. Wanneer je beschikt over zonnepanelen maar hier geen slim gebruik van maakt ben je met het laden van je auto thuis zo +- €932 per jaar kwijt. Dit is een berekening gemaakt door de ANWB op een gemiddelde energieprijs en 15.000 kilometers per jaar.
Wat is een energiebalans? Simpelweg komt het erop neer dat je gaat kijken naar het totale verbruik van je woning met gedetailleerde informatie over de productie en consumptie. Omdat je de productie ook direct kan verbruiken zal je dit niet zien in je ‘slimme meter’ (in de meterkast) maar eigenlijk heb je het wel verbruikt. Dus je slimme meter geeft aan: 100 verbruikt en 80 opgewekt. Maar die 80 kan dus ook 90 zijn, omdat je bijvoorbeeld 10 direct hebt gebruikt en niet langs je meter zijn gegaan (terug levering). Omdat je opgewekte energie direct gaat gebruiken wordt dit niet geregistreerd door je energie meter. Wanneer je slimmer omgaat met energie is het dus noodzakelijk dat je goed inzicht hebt in de energiebalans van jouw woning.
Met deze informatie kan je gaan kijken wat jouw energiebalans is. Je krijgt door een slimme meter te plaatsen dus het totale inzicht in je energieverbruik. Door te letten op je energiebalans ben je meer aan het sturen naar je eigen energie, dus niet onnodig aan het verbruiken van je energiemaatschappij. Je zorgt dat het totale energieverbruik minder wordt zoals de limiet van het prijsplafond.
Verhoog het rendement van PV-installaties met FIBARO. Bewaak en beheer de energie op een doeltreffende manier met het intelligente energiepaneel van FIBARO.
Het FIBARO PRO smart home systeem heeft een energiepaneel die eenvoudig en duidelijk uit te lezen is. Je kan precies zien op welke tijden je zonnepanelen energie leveren en hoeveel je aan welke apparaten verbruikt. Als je het verbruik van je ‘domme’ apparatuur wilt weten moet je er wel een tussenstekker tussen plaatsen zoals de FIBARO Wall Plug.
Je auto, fiets of scooter overdag laden
Door een slimme meter te plaatsen bij je zonnepanelen en autolader kan je een automatisering toepassen in je smart home hub dat zodra er zonne-energie wordt opgewekt je auto, fiets of scooter wordt opgeladen. Hierdoor laden ze alleen op je eigen stroom waardoor dit geen extra kosten meebrengt. Via de smart home hub kan je dan precies zien wat je hebt opgewekt en wat je hebt verbruikt met het laden van je auto, fiets of scooter.
Overdag warmwaterboiler inschakelen voor opwarmen
Met slimme producten en het FIBARO PRO systeem, kan je de waterboiler op afstand laten opwarmen. Zodra jij ziet dat de zonnepanelen energie leveren in je smart home app, kan je de boiler alvast laten opwarmen. Dit opwarmen gebeurt dan op je eigen stroom.
Slimme wasmachine/droger op afstand bedienen
Door het aanschaffen van een slimme wasmachine of droger kan je ze op afstand in/-uit schakelen. Zodra jij ziet in je smart home app dat je zonnepanelen energie leveren kan je in een app aangeven dat je wasmachine of droger kan gaan draaien, dit gebeurt dan op eigen stroom.
Alvast de woning opwarmen met zonne-energie
Wanneer je beschikt over een warmtepomp kan je hem laten opwarmen zodra je zonnepanelen stroom opwekken. Hierdoor kan je het huis opwarmen met eigen stroom zodra je thuiskomt.
Zonnepanelen plaatsen op het oosten en/-of westen plaatsen
De meeste mensen denken dat het logischer is om je zonnepanelen richting het zuiden te plaatsen, wat ook wel klopt want door je panelen richting het zuiden te plaatsen wek je 10% meer stroom op dan als ze naar het oosten of westen zijn gericht. Maar wanneer jouw zonnepanelen naar het oosten of westen zijn gericht wordt er wel stroom opgewekt wanneer jij het meeste verbruikt. Dus het kan misschien wel 10% minder opleveren maar je gebruikt de opgewekte stroom veel meer.
Door thuis een batterij te installeren kan je de opgewekte energie van je zonnepanelen bewaren. Door deze energie op te slaan in je batterij kan je de energie later gebruiken voor bijvoorbeeld de wasmachine, vaatwasser of om je huis op te warmen. Je kan bijvoorbeeld de batterij ook vol laden op het moment dat de energie het goedkoopst is en de energie van de batterij inzetten wanneer de energie het duurste is.